Wednesday, 2 October 2013

Tips untuk anak-anak yang kerap selsema?

Assalamualaikum wrt

Para ibubapa sekarang ini sangatlah risau melihat keadaan anak-anak kecil yang terkena jengkitan sakit selsema.Musim-musim panas sekarang memanglah senang untuk mereka dihinggapi.Susah hati melihatnya yang tidak selesa berkeadaan begitu.Hendak asyi kberulang ke klinik rasa tak sampai hati takkan asyik nak suapkan anak-anak dengan ubatan yang mempunyai bahan yang kurang sesuai dengan mereka untuk jangka masa panjang lebih-lebih lagi bagi anak-anak berumur bawah 2tahun.
Ada segelintir doktor juga sendiri tidak menggalakkan penggunaan ubatan di klinik bagi mengatasi masalah selsema ini dikalangan kanak-kanak berikutan sebab-sebab dibawah :-


  • Sekiranya jangkitan disebabkan virus,antibiotik tidak sesuai diberikan kerana ianya dicipta untuk membunuh bakteria.Antiviral pula memang tercipta untuk membunuh virus tetapi ianya mempunyai kesan sampingan yang merbahaya.Jadi tidak begitu sesuai sekirangan diambil sebagai ubat untuk merawat gejala selsema ini
  • Nasal spray juga tidak digalakkan diberi kepada anak-anak kecil
  • Ubat batuk juga telah dikaji tidak sesuai diambil oleh kanak-kanak berusia bawah 2tahun
Oleh itu,mari saya kongsikan amalan secara alami yang sesuai dilakukan untuk mengatasi masalah selsema ini,Sesuai untuk semua golongan dari yang kecil hingga kita yang dewasa.
  1. Banyakkan memberi anak minum air suam(sedikit panas) dan juga kerapkan mandi jugak menggunakan air suam yang sedikit panas.
  2. Banyakkan menghidu udara berwap atau udara lembap.Caranya dengan memasang air panas didalam bilik air dan menutup pintu setelah itu dukugn anak anda masuk kedalam bilik air untuk beberapa minit.
  3. Gunakan teknik tepukan 11kali dibelakang dan dihadapan dada anak anda.Bertujuan bagi melonggarkan kahak supaya daapt kahak keluar melalui najis mahupun secara muntah.Jangan risau sekiranya anak anda muntah kerana ianya bagus untuk mengeluarkan kahak daripada ianya terkumpul didalam dada.
Dan untuk tujuan alternatif pula bole menggunakan produk Shaklee yang semulajadi :-

  • Mealshake - serbuk soya yang lengkap dengna multivitamin dan protein dan didatangkan berperiasa vanilla yang lazat.Sehari hanya sesudu kecil yang boleh dicampurkan bersama susu anak anda.Lihat testomoni dibawah :-
Puan Zana :
Beliau memang berpuas hati sebab anaknya yang sulung selalu akan selesema di pagi hari dan sejak mengambil Meal Shakes, selesemanya hilang dan paling seronok kerana antibodi anaknya semakin meningkat. Sepupunya kena demam campak tapi Puan Zana gembira kerana anaknya tidak dijangkiti. Beliau bercadang untuk membeli lagi selepas stok habis.
  • Vitamin C - Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan,berperanan dalam menyokong tulang,gigi dan gusi yang sihat.ia juga membantu dalam penghadaman zat disamping dapat meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh.

  • Omega Guard -  mengamalkannya dapat mengurangkan alahan dan amat sesuai bagi mereka yang mengalami asma dan sakit-sakit yang berkaitan pernafasan.

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee?
hubungi saya pengedar sah Shaklee ber ID 906554

No.telefon : 017-3150252 (call/sms/whatsApp/WeChat)
Email : fazillah.abdghani@gmail.com
Page di FB : Vitamin-Untuk-Semua

No comments:

Post a Comment

Follow Fazi

Like my FB