Thursday, 14 November 2013

Tips Keselamatan Dirumah

Assalamualaikum wrt

Malang tidak berbau,ia datang tanpa diundang.Saban hari pelbagai kes jenayah yang kita dengar dan baca dari banyak sumber.Sana sini memceritakan hal jenayah yang kini semakin berleluasa tanpa mengira jantina.tempat waktu atau sebagainya.

Disini ingin saya kongsikan sedikit tips keselamatan dirumah yang saya perolehi dari Polis Diraja Malaysia untuk dimanfaatkan buat kita semua.  1. Jangan biarkan anak- anak anda tidur seorangan di rumah tamu (takut mereka dijadikan tebusan oleh penjenayah)
  2. Kunci dan sorokkan perkakas tajam seperti pisau (didapati kes pisau pasti hilang semasa kejadian kerana mereka akan dapatkan pisau dahulu untuk memberi perlindungan)
  3. Tektik terbaru - sekiranya anda mendengar ada bunyi paip dibuka atau ditutup pada waktu 12malam ke atas jangan keluar kerana di saat anda kelaur masa itu anda diserang (kes berlaku di Dungun dan Petaling Jaya)
  4. Pesan kepada anak-anak kecil jika mahu ke tandas diwaktu malam pastikan kejut ibubapa untuk meneman.
  5. Jangan menyimpan barang kemas yang berharga di dalam almari pakaian(cara lama...ar-rahnu kan ada)
  6. Bawa kunci kereta bersama anda ketika tidur,jika dengna bunyi yagn kurang menyenangkan on off kan alarm kereta untuk menakutkan penjenayah supaya mereka sedar anda masih alert.
  7. Tekan button merah alarm kerana menandakan kecemasan apabila anda dapati pencuri da masuk ke dalam rumah.
  8. Sekiranya anda melihat orang asing berkeliaran di kawasan rumah anda ambil no.plet kereta atau motor yang ditunggangi.Mereka biasa nya berdua naik motor dan apabila melintas mereka akan tunduk kepala
  9. Pesan kepada jiran sekiranya ada seseorang yang datang dan mengaku ianya saudara mara yang ingin bertandang jangan benarkan.Minta jiran telefon untuk kepastian.(berbaik kepada jiran anda tiada ruginya)
  10. Pastikan handphone berada disebelah anda kerana sekiranya ada emergency anda boleh terus melaukukan panggilan kecemasan.
Sekian sahaja perkongsian hari ini.Moga memberi manfaat kepada anda semua.


Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee?


hubungi saya pengedar sah Shaklee ber ID 906554

No.telefon : 017-3150252 (call/sms/whatsApp/WeChat)
Email : fazillah.abdghani@gmail.com


No comments:

Post a Comment

Follow Fazi

Like my FB