Friday, 15 November 2013

8 cara semulajadi redakan gangguan perut

Assalamualaikum wrt

Waktu makan yang berubah atau makan secara berlebihan daripada biasa selain stres yang mengakibatkan rembesan cecair dalam perut yang tidak menentu dikenal pasti menjadi punca kepada gangguan perut.

Sekiranya masalah ini datang menghampiri,tidak perlu gundah gulana dan tidak perlu terburu-buru ke farmasi atau kedai ibat utnutk membeli antasida untuk mengubatinya.Apa kata kita mencubaresepi dibawah yang ingin saya kongsikan bersama anda semua.
  1. Lemon dan halia - resepi paling senang dan bahan-bahan mudah didapati.2 sudu jus lemon,halia dan madu lalu dicampurkan dengan segelas air hangat.Minum selepas makan.
  2. Anggur - siapa sangka kaitan anggur dengna pencernaan?Anggur ternyata buah lazat yang dikenal pasti dapat menghilangkan iritasi pencernaan dan perut.
  3. Bawang putih dan kacang soya - Setiap kali merasa perut tidak selesa,ambillah minyak kacang soya dan bawang putih lalu urut perut secara perlahan.Biarkan minyak meresap melalui kulit.Hal ini juga memberikan bantuan segera dariapda gangguan pencernaan.
  4. Ketumbar - campurkan beberapa biji jintan dan ketumbarke dlaam gelas berisi air dan tambahkan sedikit garam.Anda juga boleh mencuba mencampurkan dua sudu tehketumbar,satu sudu teh halia,buah pelaga dan air segelas,
  5. Jeruk - amalkan memakan buah limau selepas makan kerana pakar menyebut,memakan limau dapat memberikan istirehat pada organ-organ pencernaan dan daapt memberikan gizi yang mencukupi.
  6. Lemon - Meminum air lemon hangat sebelum makan adalah bagus untuk mencegah gangguan kepada perut.Air lemon suam dapat memebantu menyembuhkan gangguan pencernaan kerana berupaya melawan bakteria.
  7. Soda - Ambil satu sudu makan serbuk soda dan campurkan dalam segelas air lalu minum.Soda dapat mengurangkan rasa ngeri perut dan gangguan pencernaan
  8. Ais batu - bukan untuk diminum tetapi doktor menyarankan letakkan kantung ais pada perut anda yang bermasalah selama setengah jam untuk mengurangkan rasa sakit.Mandi air suma di waktu malam juga mampu mengurnagkan rasa kurang nyaman pada perut anda.
Moga dengan perkongsian ini dapat mengurangkan sakti perut yang anda hadapi .Sekian..


Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee?


hubungi saya pengedar sah Shaklee ber ID 906554

No.telefon : 017-3150252 (call/sms/whatsApp/WeChat)
Email : fazillah.abdghani@gmail.comNo comments:

Post a Comment

Follow Fazi

Like my FB