Tuesday, 7 January 2014

10 cara bebaskan diri daripada tekanan

Assalamualaikum wrt. 

Tekanan?siapa tidak pernah terasa tertekan.Tekanan tidak akan pernah hilang bahkan bertambah setiap hari.Kerja yang banyak dan ditambah pula dengan masalah peribadi menjadikan tekanan sukar dihapuskan.Namun begitu percayalah setiap apa jua masalah pasti ada jalan selesai.Disini saya sertakan tips untuk membantu anda menangani tekanan yang anda hadapi.

  1. Atasi tekanan ini..Ketawa mamapu memperbaiki aliran darah dalam hati.BErjalan juga boleh memenangkan fikiran anda.Sebelum tidur,amalkan pengambilan susu yang dicampur dengan serbuk kayu manis da nmuda untuk dapatkan tidur yang lena tanpa gangguan.
  2. Menderma darah mampu merangsang badan dalam menghasilkan lebih baynak sel darah abru sekaligus meningkatkan taraf kesihatan penderma.
  3. Hiduplah dalam kehidupan yang ceria.Luangkanlah masa bersama keluarga dan orang tersayang.Teman-teman serta melakukan aktiviti yang digemari.Kegembiraan mampu menghilangkan rasa tekanan yang terbeban dibahu anda.
  4. Dapatkan tidur yang selesa dengan posisi tidur yang boleh membantu anda memiliki kehidupan yan ceria.Tidur dengan memeluk bantal da nberbaring secara mengiring .Bantal empuk adalah pilihan yang tepat.Impak postur mengiring dapat memastikan anda mendapatkan pernafasan ydan oksigen yang disedut mencukupi.Hasilnya nada bangun dengan segar
  5. Kesihatan kaki juga perlu dititikberatkan dalam kehidupan anda.Jangan berikan kaki anda stress dengan memakai kasut tinggi seharian.Linggarkan otot kaki anda.
  6. Buat rendaman kaki ke dalam air panas untuk mendapatkan kesihatan yang sihat.Ia dapat melegakan sakit kepala,melegakan kesakitan di bahagian tapak kaki,menghentikan pendarahan di hidung da ndapat merendahkan suhu bagi mereka yang sedang demam.
  7. Senyum adlaah tips mudah dan murah untuk dipraktikkan bagi menenangkan tekanan.
  8. Fokus dan komited terhadap sesuatu apa yang dilakukan adalah bai ktetapi jangan sampai terlalu stress dengan apa yang dilakukan.Usah beratkan kehidupan anda dengan hal yang membebankan sesekali ringankan fikiran anda
  9. Pelukan dan pegangan erat kasih sayang untuk insan disayangi juga dapat mengurangkan tekanan anda.Proses ini nmenggalakkan pembebasan hormon yang bertanggungjawab mengurangkan tekanan.Dalam masa yang sama,tahap kesihatan dan fungsi imunisasi juga boleh dipertingkatkan.
  10. Sesibuk mana pun anda jangan sampai lupa untuk masa makan.Kesannya begitu besar sekali iaitu boleh menyebabkan kehilangan tenaga,pertumbuhan,kecerdasan otakdan kekebalan tubuh badan.Tidak cukup dengan itu ,tumpuan juga mudah terganggu ,mengautk sekaligus menurunkan produktivi seharian anda.
Jangan biarkan hidup anda diselubungi dengan tekanan.Hidup hanya sementara.Penuhi nya dengan kegembiraan.


Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee?hubungi saya pengedar sah Shaklee ber ID 906554

No.telefon : 017-3150252 (call/sms/whatsApp/WeChat)
Email : fazillah.abdghani@gmail.com / cutemanjoi@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Follow Fazi

Like my FB