Tuesday, 1 April 2014

Tips cegah Osteoporosis

Assalamualaikum wrt..

disini saya ingin memberi penerangan tentang satu penyakit iaitu penyakit Osteoporosis.Definasinya,punca nya dan cara mengatasinya dengan produk Shaklee.Diharap dapat membantu anda yang mencari-cari info mengenai penyakit yang tidak boleh dimabil mudah ini.
Semoga ianya bermanfaat pada anda.


In Shaa Allah

Apa itu Osteoporosis?


Osteoporosis adalah keadaan kemerosotan kepadatan normal tulang, menyebabkan tulang menjadi rapuh.
Ia menyumbang kepada keadaan poros tulang dan menjadikan tulang seperti span dan rapuh dari dalam. Masalah yang berlaku pada tulang rangka ini melemahkannya dan menyebabkan risiko tulang retak atau patah semakin meningkat.
Tulang normal mengandungi protein, kolagen dan kalsium yang menjadikannya kuat.
Tulang yang mempunyai masalah osteoporosis pula boleh retak hanya disebabkan kecederaan ringan yang biasanya tidak boleh menyebabkan tulang patah.
Keretakan boleh terjadi sama ada dalam bentuk retak (seperti pinggul retak) atau rekahan mampat pada tulang vertebra tulang belakang.
Tulang belakang, pinggul dan pinggang adalah kawasan yang biasa mengalami retak tulang yang turut berkemungkinan berlaku pada tulang rangka lain.
Dianggarkan satu daripada tiga wanita dan satu daripada 12 lelaki berumur melebihi 50 tahun kini menderita akibat osteoporosis di seluruh dunia. Kos bagi rawatan osteoporosis seluruh dunia untuk semua peringkat umur pula dijangka meningkat kepada AS$131.5 bilion (RM432.4 bilion) menjelang 2050. Selain itu, insiden keretakan pinggul di seluruh dunia dijangka meningkat sebanyak 240 peratus bagi wanita dan 310 peratus bagi lelaki menjelang 2050.

Simptom
Osteoporosis tidak mempunyai simptom khusus melainkan berlakunya retak tulang dengan mudah.
Sesetengah retak osteoporosis sukar dikesan sehingga bertahun-tahun lamanya sehinggakan pesakit sendiri tidak sedar dirinya mengalami osteoporosis sehingga mengalami retak tulang yang menyakitkan.
Retak di bahagian vertebra tulang belakang boleh menyebabkan kesakitan teruk dari bahagian belakang hingga ke sisi badan.
Selepas beberapa tahun, keretakan tulang belakang boleh berulang dan menyebabkan kesakitan kronik bahagian belakang terutamanya di pinggang dan pinggul yang kelihatan seperti berbonggol.
Retakan yang berlaku secara normal dipanggil retakan trauma minimum atau retak stres. Contohnya, sesetengah pesakit yang mengalami osteoporosis boleh menyebabkan retak stres lebih teruk di kaki ketika berjalan.

Retak pinggul pula biasanya berlaku disebabkan terjatuh. Di kalangan penghidap osteoporosis, retak pinggul boleh berlaku walaupun hanya disebabkan kemalangan kecil. Retak pinggul juga sukar dirawat kerana kualiti tulang yang teruk.
VitaminShaklee yang dicadangkan untuk penghidap penyakit Osteoporosis 

Produk
Kuantiti
Kali
Catatan
Ostematrix
4
3
Mengekalkan kekuatan tulang,Mg dan Boron untuk membantu memastikan kalsium didalam tulang
Joint Health Tablet
1
2
Memperbaiki keselesaan sendi
Collagen Powder
1
1
Bahagian-bahagian tulang banyak diperbuatkan dari kolagen
Vitalea
2
2
Mengandungi mineral yang diperlukan
Vita C 500mg
2
2
Kolagen(protein yang menguatkan tulang dan tisu penghubung)
Alfalfa Complex
10
2
kaya dengna mineral penting tubuh
B Complex
2
2
B6,folic menyediakan lebih perlindungan untuk kesihatan tulang
E Soy Protein
2
2
Membantu penyerapan kalsium dan kekuatan tisu penghubung

Berminat untuk dapatkan produk Shaklee?
hubungi saya pengedar sah Shaklee ber ID 906554

No.telefon : 017-3150252 (call/sms/whatsApp/WeChat)
Email : fazillah.abdghani@gmail.com / cutemanjoi@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Follow Fazi

Like my FB