Sunday, 29 September 2013

Keputihan masalah normal atau abnormal?

Keputihan ni adalah normal di kalangan wanita jika ia hanya lendir putih, jernih ,cair tidak berbau dan tidak berasa gatal... Tetapi keputihan itu boleh dikategorikan sebagai bermasalah apabila ia bersifat pekat, berwana putih kekuningan, berbau, diiringi rasa gatal2.. Jgn anggap ianya masalah kecil ya. .. ataupun akan hilang dgn sendiri.. 


Tahukah anda masalah keputihan ni disebabkan jangkitan kulat. Jika ia tak dirawat, tak mustahil ia akan merebak dan menyerang organ2 penting dlm badan... Malah yg lebih teruk, ia mampu merebak ke pasangan kita..Dimana kesannya organ seksual lelaki juga turut akan berasa gatal,melecet dan kemerahan..


Normalkah jika kita mengalami keputihan?

Kebanyakan orang tertanya keputihan ini sesuatu yang normal ataupun sejenis penyakit?Terdapat 2 jenis keputihan yang telah dikenalpasti.keputihan yang terjadi 14hari sebelum didatangi haid iaitu digelar waktu subur seseorg wanita.bau keputihan ini tidak busuk.

Manakala keputihan yang tidak sihat pula datangnya sepanjang masa,gata-gatal,berbau yang kurang menyenangkan menyebabkan kurang selesa semasa hubungan seksual dijalankan.Keputihan inilah yang menjadi punca seseorang itu mandul.Biasanya permulaan kepada keputihan ini adalah kelembapan di bahagian vagina sehingga penggalakan berlakunya pertumbuhan kulat,bacteria dan juga virus.

Oleh itu usah kita diamkan jika kita menghidap penyakit ini.dapatkan rawatan segera.Jumpa doktor anda.Tetapi ramai yang malu dan segan untuk berjumpa doktor bila ianya berkaitan dengan masalah sulit dan peribadi.

Saya sekadar nak berkongsi apa kata pengguna2 yang telah merasai sendiri perbezaan ke atas masalah keputihan mereka apabila konsisten mengambil Alfalfa Complex.. ( juga kesan ke atas keintiman wanita.. ni bagi yg dah berkahwin lah yaa.. ).

No comments:

Post a Comment

Follow Fazi

Like my FB