Friday, 27 September 2013

Hypothyroid - Penyakit Boleh Dirawat.      Assalamualaikum wrt..pagi ini saya ingin berkongsi tentang satu penyakit yang telah menjadi umpama 'mimpi ngeri' buat diri saya dan keluarga apabila mendapat tahu anak sulung saya diberi ujian olehNya.Serba salah,keliru,tak tahu nak buat apa semua bermain difikiran.Alhamdulillah setelah bermula rawatan seawal 5hari usia dan kini telah mejangkau 4tahun usia Afrina Balqis sedikit sebanyak sudah ada ilmu mula mengenali dan kami lebih terbuka mengenai ujian ini.Kami meneruskan dan akan terus memberi yang terbaik buatnya dan akan mengikuti semua rawatan yang dikatakan perlu ditempuhi olehnya sepanjang usianya.Afrina anak yang terpilih dan kami menerima ia dengan hati yang terbuka.Alhamdulillah syukur padaMu.

      Mari saya kongsikan sedikit sebanyak info mengenai penyakit ini.Moga boleh menjadi panduan kepada mereka diluar sana.In sha Allah.Apa itu hipothyroidism?

           Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif. Tanpa hormon tiroid yang cukup, banyak fungsi tubuh menjadi perlahan. Ia juga dikenali sebagai penyakit kelenjar tiroid.

Bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma).?

-       Metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.


Thyroid
-       Merupakan satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3).

Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa bagi menampung keperluan badan memerlukan T3.

Kekurangan rembesan hormon T4 dan T3 (hypothyroidism) akan mengurangkan/melemahkan proses metabolisma dan sekaligus akan memberi impak yang besar kepada badan dari segi fizikal dan emosi.


Apa yang menyebabkan hipotiroidisme?

Hypothyroidism mempunyai beberapa penyebab, termasuk
1. penyakit Hashimoto
2. tiroiditis, atau keradangan kelenjar tiroid
3. hipotiroidisme kongenital, atau hipotiroidisme yang hadir sejak lahir
4. pbedahn pelantikan sebahagian atau seluruh kelenjar tiroid
5. radiasi rawatan tiroid
6. kesan beberapa ubat

-       Hipotiroidisme disebabkan oleh yodium terlalu banyak atau terlalu sedikit dalam diet atau dengan kelainan kelenjar hipofisis.

-       Orang yang menghidap hypothyroidism tidak mempunyai hormon tiroid yang cukupTanda-tanda orang yang menghidapi hypothyridism

        1. Badan rasa lemah
        2. Daya ingatan menurun
        3. Hilang indera rasa dan bau
        4. Kadar pengepaman jantung perlahan
        5. Kulit jadi kuning – lesu, pucat
        6. Kulit kering
        7. Masalah kesuburan
        8. Menjadi tuli, tinitus (telinga berbunyi)
        9. Muscle cramp dan bengkak
        10. Myxedema – cecair keluar ke kulit menyebabkan puffiness (terutamanya di muka)
        11. Pendarahan haid banyak (heavy period)
        12.Percakapan lambat
        13. Pertambahan berat badan
        14. Rambut rontok
        15. Rasa mengantuk
        16. Rendah nafsu seks
        17. Sakit kepala
        18. Sembelit
        19. Suara menjadi serak
        20.Tak tahan sejuk

TAHUKAH ANDA???
Seseorang yang kurang makan makanan laut, seperti ikan mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapi gejala hypothyrodism ?

Tidak lupa kepada perokok. Haba asap, dan bahan-bahan kimia lain di dalam rokok akan sedikit sebanyak menggangu proses yang terjadi di thyroid. - Kanser TiroiApakah suplemen yang sesuai??

Produk
Qty
Pengambilan
Catatan
ESP
2                    
                  2 time
                 perday
Tahap plasma rendah dikaitkan dgn hipothiroid
ALFAFA
10
Iodine,bahan asas homon thyroid
B COMP
2
Memperbaiki pengoksigenan & tenaga(lesu)
VITALEA
1
Lengkap dgn imbangan vitamin & mineral
VITA C SR
1
Dos rendah digalakkan
Produk
Qty
Pengambilan
Catatan

OSTEMATRIK
4
             2x pday
Mengurangkan PMS & sakit otot

OMEGAGUARD
2
Utk fungsi spatutnya kelenjar thiroid

GLA
2
Menstabilkan hormon

Note :
Keletihan,kelesuan @ pergerakkan lambat, depresi mental, masalah ingatan, berat badan meningkat,sembelit, intoleran sejuk, rambut & kulit kering,bengkak sekeliling mata,haid yan banyak.

No comments:

Post a Comment

Follow Fazi

Like my FB