Pengambilan protien membantu
menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama ini dapat
disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan protien sebenarnya ?
KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN
Protein hakikatnya boleh didapati
dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak
lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu
masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki
baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan
seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.
Badan kita terdiri daripada sel. Dari
sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk
sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup
protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah
terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.
PENTINGKAH PROTEIN?
Our body need protein to grow! It’s a
basic material of all living cells and organ-building block of the body.
Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini
disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan
protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein
diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and
neurotransmitter.
25% daripada badan kita berasal
(diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein.
Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.
Protein berasal dari perkataan Greek
(PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals &
Vitamins 100%
TAHUKAH ANDA ?
Shaklee adalah syarikat pertama yang
mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan
soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee
pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal
telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein
soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.
SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN
Ini adalah makanan utama dalam
program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan
minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling
tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan
dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
Soy Protein Shaklee mengandungi
14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap
hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi
mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein tidak mengandungi
kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang
diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid
amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk
Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang
baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna
dan bahan pengawet.
PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO
SOY!
Shaklee hanya menggunakan protein
soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified
Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program
ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat
dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA
UMUM):
1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen
dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah
pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol
tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah
rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula
darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf
tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat
sembuh)
10. Poor blood circulation
(Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang
baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan
air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental
retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection
(Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Kelebihan ESP ini ialah;
§ membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk
organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan
juga membantu untuk menambahkan susu.
§ menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan
jantung
§ setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk
menyokong tulang yang kuat
§ kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
§ indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam
darah
Jadi... Apa yang anda akan dapat
setelah minum ESP ni?
Pelajar dan pekerja atau individu
dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic
dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
Lelaki : melindungi dari
any disease(heart, cancer etc)
Ibu mengandung : for a
healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
Wanita : keanjalan kulit…
(protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang
sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah
disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati
yang berwarna hitam tersebut).
hubungi saya pengedar sah Shaklee ber ID 906554
No.telefon : 017-3150252 (call/sms/whatsApp/WeChat)
Email : fazillah.abdghani@gmail.com / cutemanjoi@gmail.com
FB : fazillah.abdulghani
Page di FB : Tips-Suri-HebatKeluarga-Sihat
No comments:
Post a Comment